Web Accessibility in the AJAX Age

Cynthia C. Shelly
Senior Program Manager, Accessibility
Windows Live

Här gick vi igenom hur man designar webben för de som har någon form av nedsatthet när det gäller att tillgoda göra sig webbsidor fullt ut.

Sessionen började med att försök att identifera vilka dessa grupper består av:

Äldre människor som ser dåligt
Personer som använder förstoringsglas
Färgblinda
De som använder skärmläsare
Folk som har problem med att styra, keybard och mus
Nedsatt hörsel

Självklart menar Microsoft att Internet Explorer 7 löser av många av dessa problem. Sesssionen fortsatte med ett snabbt och intresant demo om hur ett uppläsningsverktyg låter när den renderar en webbsida. Efter detat intressanta exempel gick vi igenom hur viktig HTML struktur är på en webbsida, för att dessa verktyg skall kunna fungera korrekt

Några punkter som är viktigt att tänka på:
Designa så enkelt som möjligt.
Använd CSS för att designa, inte en massa tabeller eller grafik.
Se till så att HTML källan stämmer övernens med den visuella synen.
Se till att man använder alt atriubtet på bilder på rätt sätt, man ser ofta att vi lägger in hela ingressen i bilden, bild attributet skall endast använda som en beskrivning av bilden!, annars läser text uppläsnings verkygen upp informationen två gånger.
När vi använder formulär skall man använda Label attrbutet, något jag börjat implaterat bland annat på sök funktionen men vi borde applicera detta över hela webbplatsen.

Det är viktigt som jag nämde tidigare att HTML källan stämmer överens med hur sidan visuellt renderad, om den inte gör det se till att använda tab order!!!

Självklart skall man använda relativa fonter, tyvärr ingen nyhet men vi har haft lite svårt att implemtera detta.

 

Om man att använder script funtioner, bör man lägga dem på onClick evenet eftersom detta är ett av de få events som vissa uppläsningsverktyg kan tolka. (onHover, onLoad etc).

Mycket av denna vecka har handlat om AJAX, vilket i korthet innebär att man uppdaterar en viss del av en sida, detta är något som uppläsningsverktyg inte kan förstå, eftersom de tolkar ”hela sidor”, intressant aspekt. Enligt Microsoft löser man detta problem genom att ladda en iframe för att få DOM tolkaren att ladda om sig och läsa den informationen msn uppdaterat.

Eftersom jag personligen har intresserat mig på detta område så var det inte mycket nytt, men jag tycker det är bra av Microsoft att ägna en session åt detta viktiga ämne.

Annonser

Ett svar to “Web Accessibility in the AJAX Age”

  1. P4-Annika Says:

    I fredags var jag på en väldigt givande kurs som handlade om just tillgänglighet på webben där det i mångt och mycket var samma saker som togs upp.

    En viktig grupp som har sina speciella svårigheter fanns inte med i din uppräkning:
    Kognitiva funktionshinder, d v s problem med att ta in och ”processa” information, vilket kan delas upp i många olika undergrupper, med allt från lässvårigheter till utvecklingsstörningar.

    Hur som helst finns det mycket vi kan göra för att öka tillgängligheten på våra sidor i stort som i smått och jag känner mig verkligen sugen på att ta en djupdykning i ämnet – någon gång efter jultablåerna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: