ASP.NET: End-to-End

ASP.NET: End-to-End –  Building a Complete Web Application using ASP.NET 2.0, Visual Studio 2005 and Internet Information Server 7.0 Part 1 and Part 2

Matt Gibbs
Blogg: blogs.msdn.com/mattgi

Detta var en två delar lång session som var mycket bra och intressant. För första gången så kunde man få helheten hela vägen hur ASP.NET, AJAX och IIS’en jobbar ihop. Det var också en av de få gånger jag sett AJAX som inte håller på men en massa häfta drag-and-drop liknande funktioner utan det var enkelt konsist och ett bra upplägg på hur allt fungerar.

I ASP.NET finns det något som heter masterpage och det är precis vad det låter som, en huvudsida som alla andra sidor kan tillhöra, vilket i princip det vi gör nu med ssi och att inkludera top.htm på alla sidor. För att bygga affärslagret så använder man en speciell modul som man sedan i asp.net-sidorna kan kalla på precis som om det var en databas. Läs mer om det här: http://www.asp.net/learn/dataaccess

Är det något jag ser fram emot så är det lanceringen av IIS 7.0 för det finns så sköna grejer i den och några av de bästa är de jag beskrev i en annan session med att bygga egna http-header och http-modules. En av de riktigt fräcka sakerna som man kan göra med egen http-module är att göra det möjligt att enkelt ha enkla url’er på hemsidan. Det bästa är att denna modul också finns nedladdningsbar på http://www.asp.net för gratis användning och den fungerar så enkelt att efter man har kört in den så kan man i web.config själv definiera vilka url’er som ska gälla för de förenklade url’erna. T.ex. så kan man lägga in liknande:
/p1morgon = /cgi-bin/p1/program/index.asp?ProgramId=1650
och då kan besökarna vara skriva http://www.sr.se/p1morgon och kommer direkt till rätt sida samt så står det den föreklade varianten i url’en. Det är ungefär som server-redirect och virtual directory fungerar idag fast man behöver inte konfiguera webbservern alls.

I ASP.NET 2.0 så kan man använda olika adaptar och microsoft har släppt något som heter CSS Adapter Toolkit och den finns gratis på http://www.asp.net att ladda ner. Denna gör det möjligt att med hjälp av css’er anpassa asp:Kontroller så de blir snyggare på sidorna och skrivs med bättre html-kod (ÄNTLIGEN!! det har varit skit innan). Det kommer också komma AJAX-toolkit som innehåller en massa coola kontroller.

När det gäller inloggning så är det väldigt enkelt att använda de inbyggda .NET-Users och roller i IIS 7.0 men det går även att skrivna egna providers så man istället kan koppla mot t.ex. Novell eDirectory och Microsoft har släppt källkoden till sina providers så om man vill bygga en egen så är det bara att ladda ner källkoden till deras och ändra det som behövs.

ASP.NET 2.0 stödjer något som heter webparts och det fungerar ungefär som våra moduler i Isidor och om vi bygger om externwebben i .NET så är det webparts vi ska använda för våra moduler.

En grej som verkligen kommer göra underverk när IIS 7.0 kommer är något som heter IIS 7 Helth Monitoring och det är verktyg för att ta reda på vad det är som är problem i IIS’en när man har slöa sidor och liknande. Det var ett ordentligt kraftfullt verktyg som är precis det vi saknar eftersom det enda man ser när webbservern går i 100% cpu är att det är IIS’en som orsakar att det går trögt. Med dessa verktyg så kan man sätta ställa in vad man ska mäta och få ut exakt! vad det är som orsakar problemet, Halleluja!
Mer info om IIS 7 finns här: http://www.iis.net

Annonser

Ett svar to “ASP.NET: End-to-End”

  1. ASP.NET: End-to-End « Tech-Ed Developers 2006 Says:

    […] Läs hela texten här: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: